Η ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑÏΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ : ΑΝΑΛΥΣΗ

, par Laura Mercier, Louise Guillot, Translated by Maria Mantzakidi

Toutes les versions de cet article : [Deutsch] [English] [français] [Ἀρχαία Ἑλληνική]

Η ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑÏΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ : ΑΝΑΛΥΣΗ
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παρουσίασε την οργάνωση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Φωτογραφία : Etienne Ansotte - Source: EC - Audiovisual Service

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παρουσίασε στις 10 Σεπτεμβρίου την οργάνωση και την κατανομή των χαρτοφυλακίων εντός του νέου Σώματος Επιτρόπων. Ανακάλυψε νέες Γενικές Διευθύνσεις, ονόματα θέσεων που εκπλήσσουν, διακρίνοντας με σαφήνεια τις προτεραιότητες της επόμενης ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας.

Ποιες είναι οι αλλαγές σε σχέση με την Επιτροπή Γιούνκερ;

Νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημαίνει νέα προσέγγιση, τουλάχιστον στα χαρτιά. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επέλεξε να παρουσιάσει την ομάδα της σε ένα κυκλικό οργανόγραμμα, το οποίο είναι σίγουρα μια προσπάθεια να καταργηθεί η ιεραρχία μεταξύ των Επιτρόπων και των Αντιπροέδρων της Επιτροπής. Πριν από πέντε χρόνια, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε επιλέξει να εκπροσωπήσει την ομάδα του σε ένα πίνακα προκειμένου να τονίσει τις θέσεις των Αντιπροέδρων εφόσον μόλις είχε δημιουργήσει αυτή τη λειτουργία, με κίνδυνο να θεσπίσει μια ορισμένη ιεραρχία μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Αλλά η παρουσίαση δεν είναι η μόνη αλλαγή. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει την επιλογή των χαρτοφυλακίων και της σύνθεσης τους, την οποία συζητάει και διαπραγματεύεται με τα κράτη μέλη. Είμαστε τώρα μάρτυρες μιας αρκετά δυνατής επανοργάνωσης της Ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με την προηγούμενη ομάδα. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επέλεξε να προσπαθήσει να απλοποιήσει και να δώσει στα χαρτοφυλάκια λιγότερο περίπλοκα ονόματα σε σύγκριση με τον προκάτοχο της, σε μια προσπάθεια να κάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιο ευκολονόητη. Ωστόσο, η έκταση των προνομίων των Επιτρόπων είναι ευρεία και αναλύεται λεπτομερώς στα δελτία αποστολών τους. Για παράδειγμα, το χαρτοφυλάκιο “Δράση για το κλίμα” μετατράπηκε σε “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, τα χαρτοφυλάκια της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων διαχωρίστηκαν το ένα από το άλλο. Το χαρτοφυλάκιο “Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη ” γίνεται “απασχόληση” γεγονός που οδηγεί στη σκέψη ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για μια κοινωνική Ευρώπη…

Στο ίδιο πνεύμα, παρατηρούμε ότι “λέξεις-κλειδιά” εξαφανίζονται, και μαζί με αυτές μειώνεται η προτεραιότητα που δίνεται σε αυτά τα θέματα, όπως η έρευνα, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση ή ακόμα και ο αθλητισμός.

Πράγματι, η αναδιοργάνωση των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων σημαίνει αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής διοίκησης και συνεπώς των Γενικών Διευθύνσεων (ΓΔ). Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε της δημιουργία μιας ΓΔ Άμυνας και Διαστήματος για να στηρίξει το έργο της Γαλλίδας Επιτρόπου Σιλβί Γκουλάρ στην οποία θα ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς το οποίο θα εμπλουτιστεί με μία αποστολή για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκών αμυντικών και διαστημικών προγραμμάτων.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τι;

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατάφερε να διαμορφώσει μια Επιτροπή (σχεδόν) ισότιμη εφόσον αριθμούμε 13 γυναίκες και 14 άνδρες στο νέο Σώμα Επιτρόπων. Υπάρχουν τώρα πολλές πιθανές προσεγγίσεις για να αναλύσουμε αυτό το νέο οργανόγραμμα : η γεωγραφική αλλά και πολιτική κατανομή των καθηκόντων.

Πιστή στο πρόγραμμα που υπερασπίστηκε τον περασμένο Ιούλιο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες της θητείας της αναθέτοντας σε δύο πρώην κορυφαίους υποψηφίους τον Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλδημοκράτες) και την Μαργκρέιτε Βέσταγκερ (Ανανεώστε την Ευρώπη) χαρτοφυλάκια με εκτενείς εξουσίες. Ο ολλανδός θα είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση της “Πράσινης Νέας Συμφωνίας”, την οποία η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να παραδώσει τις πρώτες 100 μέρες της θητείας της. Όσον αφορά την Μαργκρέιτε Βέσταγκερ θα είναι υπεύθυνη για τις ψηφιακές υποθέσεις διατηρώντας παράλληλα το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού το οποίο έχει αναλάβει ήδη εδώ και πέντε χρόνια. Με άλλα λόγια, οι προτεραιότητες της Επιτροπής καθορίζονται γύρω από την κλιματική δράση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τον περασμένο Ιούλιο, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τα ονόματα των επόμενων προέδρων της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ύπατου Εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, η απουσία ατόμων από την Ανατολική Ευρώπη είχε παρατηρηθεί και επικριθεί από ορισμένους σχολιαστές. Κατά την κατανομή των χαρτοφυλακίων, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέθεσε σημαντικούς ρόλους σε μελλοντικούς Επιτρόπους από διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Για παράδειγμα, τη διαχείριση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα αναλάβει ο Πολωνός Επίτροπος, ο οποίος θα πρέπει συνεπώς να ολοκληρώσει τη σημαντική μεταρρύθμιση η οποία ξεκίνησε από τον προκάτοχο του Φιλ Χόγκαν. Το νεότερο μέλος αυτής της νέας Επιτροπής, ο Λιθουανός και μοναδικός εκπρόσωπος των Πράσινων, ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, θα είναι υπεύθυνος για περιβαλλοντικά ζητήματα (αλλά το έργο της Πράσινης Νέας Συμφωνίας δεν θα είναι δική του αρμοδιότητα).

Το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας έχει ανατεθεί στην Εσθονή Επίτροπο, Κάντρι Σίμσον. Η Ρουμάνα Ροβάνα Πλουμπ θα είναι υπεύθυνη για τις Μεταφορές. Τα θέματα Πολιτικής Γειτονίας και διεύρυνσης θα βρίσκονται στα χέρια του Ούγγρου Επιτρόπου, μια επιλογή που μπορεί να εγείρει ερωτήματα όταν ξέρουμε ότι αυτή η θέση απαιτεί από τον Επίτροπο να συνεργάζεται με τις υποψήφιες χώρες υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται τις συνθήκες που σχετίζονται με αυτή την ένταξη, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον ο Ούγγρος Λάσλο Τρότσανι, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν μέλος της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν, επιδέξιος στην παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας (μη εξαντλητικός κατάλογος)...

Το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου ανατέθηκε στον Ιρλανδό Φιλ Χόγκαν, σημερινό Επίτροπο για τη Γεωργία. Μία ισχυρή και συμβολική επιλογή στο πλαίσιο του Brexit, και ένα μήνυμα που στάλθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με το οποίο ο Φιλ Χόγκαν θα οδηγηθεί έτσι στη διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, αυτή η νέα ομάδα δεν έχει βρετανικό μέλος. Ήταν η βούληση του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να μην διορίσει Επίτροπο, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα Επιτροπή, την 1η Νοεμβρίου. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παραμένει συνετή και υπενθυμίζει ότι το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει έναν υποψήφιο αν το Brexit δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Όπως αναμενόταν εδώ και πολλές μέρες, η Σιλβί Γκουλάρ έχει αναλάβει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με τα θέματα της Εσωτερικής Αγοράς ενώ παράλληλα έχει αναλάβει τις εργασίες για την ευρωπαϊκή άμυνα. Σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, ο Βέλγος Ντιντιέ Ρέιντερς θα έχει την πρωταρχική ευθύνη να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου εντός της Ένωσης αναλαμβάνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο του Φρανς Τίμερμανς. Ως εκ τούτου, θα υπερασπιστεί πιθανότατα τον μηχανισμό αναστολής των διαρθρωτικών ταμείων σε περίπτωση μη σεβασμού του κράτους δικαίου, που επί του παρόντος βρίσκεται υπό συζήτηση -κάτι που προτάθηκε από τη χώρα του και τη Γερμανία, κυρίως.

Το ερώτημα τίθεται τώρα αν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα μπορέσουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Ένωσης, πέρα από την εθνική και κομματική ιδιότητα μέλους τους. Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Αλλά που είναι ο Επίτροπος με ενσυναίσθηση;

Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Επιτροπής ήταν άμεσες. Μετά τα παραδοσιακά συγχαρητήρια προς τους Επιτρόπους έρχεται η ώρα της ανάλυσης και οι σχολιαστές της Ευρωπαϊκής πολιτικής επικαιρότητας δεν αντιστάθηκαν να διατυπώσουν παρατηρήσεις σχετικά με τους ασυνήθιστους τίτλους που δόθηκαν σε ορισμένα χαρτοφυλάκια.

Ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς έχει αναλάβει την “Προστασία του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” που περιλαμβάνει προφανώς τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων. Η Κροάτισσα Ντρούμπραβκα Σούιτσα αναλαμβάνει ένα νέο χαρτοφυλάκιο με τίτλο “Δημοκρατία και Δημογραφία”, όσο για τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόβσκις, αυτός θα είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία “μιας οικονομίας που λειτουργεί για τους πολίτες ”. Αυτοί οι τίτλοι επιδιώκουν να αναδείξουν νέες προτεραιότητες και να επαναπροσδιορίσουν το λεξιλόγιο της Επιτροπής, αλλά μερικές φορές παραμένουν ασαφείς.

Τώρα που έχει ανακοινωθεί η ομάδα, είναι καιρός οι 26 Επίτροποι να στρωθούν στη δουλεία. Οι ακροάσεις θα αρχίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, σας προσκαλούμε να συμβουλευτείτε αυτές τις φωτογραφίες της εφημερίδας l’Echo : “Les visages de la Commission von der Leyen”

Vos commentaires
modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?

Pour afficher votre trombine avec votre message, enregistrez-la d’abord sur gravatar.com (gratuit et indolore) et n’oubliez pas d’indiquer votre adresse e-mail ici.

Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.

Suivre les commentaires : RSS 2.0 | Atom