Care este limita Europei?

, de George Camburi

Care este limita Europei?

Un continent al inovațiilor, al descoperirilor geografice, al gândirii moderne, Europa este unul din cele mai importante locuri de unde a pornit lumea nouă. Știm cu toții importanța continentului, dar oare îi știm și limitele? Linia de marcare dintre acesta și Asia este destul de greu de plasat cu exactitate, deoarece continentele sunt mai degrabă un mare continent nedespărțit de un ocean planetar sau o mare.

Cea mai acceptată diviziune este cea a munților Ural și Caucaz. Totuși există dezacorduri în această privință, iar numărul de țări ce aparțin Europei este mai greu de stabilit atât din punct de vedere social, cultural sau politic.

Dacă am delimita cele două continente pe considerentele geografice amintite, atunci Georgia, Azerbaidjan și Armenia ar fi incluse în Asia, însă dintr-o perspectivă culturală acestea sunt mai apropiate de europeni, chiar dacă azi accepțiunea largă este că aparțin Asiei. Dar cum rămâne cu Kazakhstanul, care teoretic ar aparține cu o bucățică din teritoriu Europei. Munții Ural se prelungesc foarte puțin și în Kazahstan, ceea ce ar crea o încurcătură dacă am delimita astfel cele două tărâmuri. Acesta este un stat central asiatic, din toate aspectele, astfel că această delimitare este eronată.

O altă problemă se ivește în Turcia și Peninsula Arabă. Privind Turcia, cea mai acceptată diviziune este reprezentată de Stâmtoarea Bosfor, care face ca Turcia să devină un stat transcontinental. Dar care este continentul său? Face parte din Asia sau Europa? Este clar că ar trebui ales un singur continent de care să aparțină pentru a face mai ușoară delimitarea sa. Aceeași situație este prezentă în Rusia, doar că diferența mare care face ca Federația Rusă să fie perceput drept un stat european este o delimitare mai puțin pronunțată între Europa și Asia. De asemenea, Turcia până nu de mult chiar a fost considerat foarte mult un stat european și au avut loc discuții pentru integrarea în Uniunea Europeană. Totuși, de câțiva ani, de la venirea la putere a lui Recep Tayyip Erdoğan, s-a produs o îndepărtare de valorile europene, cum a fost și cazul numirii Hagiei Sopfi drept mochee, o decizie controversată care aduce o declarație anti-europeană.

În Peninsula Arabă, practic toate țările sunt aflate în Asia, dar nu toate se consideră asiatice. Drept exemplu este Israelul, care are legături puternice cu Europa, având o cultură îndreptată mai mult spre cea europeană, dar geografic acesta este un stat din Asia. La fel se poate contesta statutul de țară europeană a Ciprului. Acest stat insular aflat în Marea Mediterană foarte aproape de Turcia și peninsula Arabă este fără îndoială o țară aparținătoare Europei, fiind chiar și parte a Uniunii Europene, dar există specialiști ce sunt de părere că ar Cipru aparține Asiei.

Probabil cea mai folosită metodă de divizare este un hibrid între cea culturală și cea geografică. Astfel există 45 de țări care sunt oficial și fără dispută considerate europene, la care se adaugă cultural cele 3 state caucaziene: Armenia, Azerbaidjan și Georgia, plus Turcia precum și Israel.

Delimitarea Asiei de Europa este un subiect greu cu opinii diferite și ramificații majore în funcție de abordarea aleasă. Astfel, un răspuns simplu și direct referitor la ce țări se află în Europa nu poate exista, însă pot fi dezbătute multele opinii ale specialiștilor pe această temă pentru a alege cea mai potrivită opțiune din punctul fiecăruia de vedere.

Vos commentaires
moderare à priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?

Pour afficher votre trombine avec votre message, enregistrez-la d’abord sur gravatar.com (gratuit et indolore) et n’oubliez pas d’indiquer votre adresse e-mail ici.

Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.

Suivre les commentaires : RSS 2.0 | Atom